Öğrenme bozuklukları genellikle okul alanı becerilerine göre gruplandırılmıştır. Çocuğunuz okula gidiyorsa en dikkat çekici olan öğrenme bozuklukları türleri genellikle okuma, yazma veya matematikte görülür.
Okuma öğrenme güçlüğünün iki türü vardır. Sesler, harfler ve kelimeler arasındaki ilişkiyi anlamada zorlanma görülür. Bu da temel okuma becerilerini öğrenirken sorunlar oluşturur.
Okuma güçlüğü ile ilgili belirtiler şunlardır:
Yazma bozukluğu sıklıkla okuma bozukluğu ile birlikte görülür. Yazı yazarken belirgin harf, noktalama ve gramer hataları gözlemlenir. Bu çocuklarda aynı zamanda dili algılama ve anlatım bozukluklarına da rastlanır.
Yazma güçlüğünde görülebilecek yazma hataları:
Öğrenme bozukluğunun teşhisi bir uzman tarafından yapılır. Uzmanın yapacağı test,anamnez ve gözlem sonucunda öğrenme bozukluğu tanısı konur.Test yapabilecek ve öğrenme güçlüğü tanısı koyabilecek uzmanlar şunlardır:
Disleksi: Okuma sorunu . Sorunları konuşma, okuma, yazma, heceleme.
Diskalkuli: Matematik öğrenme sorunu. Matematik problemlerini yaparken zorlanma, zaman ve para kavramını anlamakta zorlanma.
Disgrafi: Yazma güçlüğü .El yazısı ve yazma ile ilgili sorunlar.
Dispraksi (Duyusal Entegrasyon Bozukluğu): İnce motor becerilerde zorlanmaEl-göz koordinasyonu, denge, el becerisi ile ilgili sorunlar.
Disfazi / Afazi: Konuşma dili ile ilgili güçlükler . Fakir konuşma dili, okuduğunu anlama sorunları.
İşitsel - İşleme Bozukluğu: İşittiği sesler arasındaki farkları ayırt etmede güçlükler. Okuma, anlama, dil ile ilgili sorunlar
Görsel - İşleme Bozukluğu: Görsel bilgileri yorumlama güçlüğü . Okuma, matematik, haritalar, grafikler, simgeler, resimler ile ilgili anlama sorunları.
Ailelerin çocuklarına bilgi ve beceri öğretebilmeleri, ortaya çıkabilecek sorunlarla baş etmeleri, anne-baba-çocuk ilişkisini olumlu yönde geliştirebilmeleri, objektif değerlendirme yoluyla çocuğun potansiyelini ve sınırlılıklarını anlamaları için aile eğitimi önem kazanmaktadır.
Ailelerin çocuklarının gelişimindeki sorumluluklarını yerine getirmeleri ve verilen eğitime yardımcı olmaları eğitimde hedeflenen davranışların kazandırılmasında oldukça gereklidir. Özel öğrenme güçlüğü olan bireyin okul, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde verilen eğitiminin ev ortamında da devam etmesi, eğitimde süreklilik ilkesi açısından gereklidir.
Öğrenilen kavramların ve kazandırılan becerilerin genellenebilmesi için okul, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi ve aile tutumları arasında tutarlılık olmalıdır.
Iyi Günler, Üc cocugum var, birisi kiz 2'e giricek, baska kiz 3`e, ve bir oglan var 5 olacak. Almanyada yasiyoruz ve gelecek ay`a istanbula gelecegiz. Oraya gelmisken, belki cocuklarimizda tespit edeceginiz bir sey vardir, yane gülcü ve sayif tarafi, belki neyi nerede düzetebiliriz, öyle bir testiniz varmi? Cocuklar maalesef türkce bilmiyorlar, bunu bilmeniz gerekir. saygilarla Turgut Öztürk
2 ay önce